Artiklar

Nyhetsbrev nr 1 2015

 

 
 

Premiär!

Åminne - Industrialisering till demokrati Sverige 1900 – 1920

Mediacenter och Värnamo kommun har tagit fram en utbildningsfilm kring industrialiseringen i början på 1900 talet. Filmen utspelar sig vid Åminne bruk strax utanför Värnamo. Filmen handlar om hur ett helt nytt samhälle växte fram.

Människor flyttade från landsbygden och började arbeta på bruk och industrier. Arbetarna började kräva demokrati och fackföreningar. Många levde ett hårt liv. Omvärlden var orolig, och krigshoten växte fram i Europa. Familjer levde i fattigdom eller under väldigt enkla förhållanden……

Länk till trailer och filmen


Välkommen till Pedagogiskt Café

Mediacenter inbjuder till PEDAGOGISKT CAFÉ, en mötesplats för frågor kring IKT och dess möjligheter i våra verksamheter, en plats att ta del av erfarenheter på en mängd olika områden, alla relaterade till skola och skolnytta.

Till vårens första PEDAGOGISKA CAFÉ har vi bjudit in Pernilla Emilsson och Lars Johannesson, lärare i matematik på Stadsgårdsskolan i Jönköping. De kommer att dela med sig av sina erfarenheter av att använda "Flipped Classroom" i undervisningen.

Första PEDAGOGISKA CAFÉET är tors. 19/3 kl 17.00.

Läs mer och anmäl dig här...

 

 


Vad gäller för att visa spelfilm i undervisningen?

En förändring gällande visning av spelfilmer för våren 2015 är att den Swedish Film Licens som tidigare funnits tecknad via Mediacenter inte längre kommer att gälla.

Denna licens bygger på visning av DVD kopior och har tidigare gett en möjlighet att även visa egna inköpta kopior av DVD lagligt från ett antal filmdistributörer. För att tydlig klargöra vad denna förändring innebär läs nedan vad som gäller:

  • Alla filmer som lånas på DVD från Mediacenter VT 2015 är lagliga att visa. Detta gäller även dokumentär- och spelfilm som Mediacenter köpt särskilda rättigheter för. Det finns över 2000 titlar att låna!
  • Alla filmer som finns tillgängliga för streaming, även dokumentär- och spelfilm via Mediacenters streaming portal är helt lagliga att använda.
  • Det är ej tillåtet att visa egna inköpta DVD kopior av filmer om man inte har införskaffat tillstånd för institutionell visning på skolan.

De skolor och andra kommunala verksamheter som fortsatt vill använda sig av egna kopior på DVD som Swedish Film Licensen erbjuder har nu möjlighet att teckna en licens direkt med Swedish Film.

Om du har frågor om upphovsrätt eller om att visa film i din verksamhet kontakta Mediacenter så hjälper vi dig. Ring 036-19 95 80 eller maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 

Läshörnan - Digital skönlitteratur

Nu kan skolan få tillgång till digital skönlitteratur via Mediacenter i Läshörnan. Till skillnad från "vanliga" e-böcker får skolan med denna tjänst möjlighet att läsa på vilken dator eller mobiltelefon du vill. Läs t ex i skolan på skärm eller surfplatta och på bussen hem fortsätter man att läsa på sin mobil. Boken minns precis var man slutade läsa senast.

Läs mer om tjänsten

Nytt nummer av Digitala Intryck

Ladda ner Nummer 1, Februari 2015

Filmnyheter

Nyligen köptes en större mängd spelfilmer in som du kan streama på SLI.se. Nyheterna hittar du här:

         

 


Nyheter från UR

 

Gymnasiet – Medialized

 

Varför tar medierna upp vissa ämnen men inte andra? I en skildring och problematisering av den globala mediebranschen tar vi oss till över 15 länder där vi möter journalister, mediekonsumenter och de som försöker påverka och styra medierna. Hur kan medierna vinkla reportage? Och hur ser arbetssituationen ut för journalister runt om i världen? Syftet med serien är att göra tittaren mer mediekritiskt inställd genom att förstå under vilka förutsättningar som den medialiserade verkligheten skapas.

 

Länk till programmen

 

Högstadiet – Idrottens himmel och helvete

 

Avhoppen inom den svenska fotbollrörelsen ökar för vem finns ungdomsidrotten? Idrottssverige är fullt av olika mer eller mindre påhittade teorier om hur träning ska bedrivas på bästa sätt och för bästa resultat. Men hur hårt ska eller bör man träna? Hur ska tränare bete sig? Och varför är det så viktigt att vinna? En serie om krossade drömmar, starka känslor och vilka konsekvenser som vuxenvärderingar får för barn- och ungdomsidrotten. Men också om de goda exemplen och de inspirerande tränarna.. Många börjar med sporten men desto fler slutar. Vad tycker de inblandade aktörerna såsom idrottsrörelser, tränare och föräldrar om detta? Och hur upplever barnen situationen?

 

Länk till programmen

 

Mellanstadiet – Lilla Aktuellt Skola

 

Direktsända nyheter för barn och ungdomar. Lilla Aktuellt skola tar upp veckans viktigaste händelser och vänder sig särskilt till barn och unga som tittar i klassrummet. Programledare: Josephine Hattevig, Madeleine Adaktusson och Sigge Trost. Arbetsblad med diskussionsfrågor till programmen finns.

 

Länk till programmen

 

Förskola & Lågstadie - Hitta matematiken

 

Det finns flera nya program som hjälper dig att se matematiken i barnens vardag.
· Utforska matematiken i naturen
· Undersök matematiken i köket
· Upplev matematiken i musiken
· Lyssna på hur andra pedagoger lär ut matematik

 

Länk till programen

 


Stöd till och utveckling av skolbiblioteket

 

På Alléskolan och Bränningeskolan i Habo kommun samt Hägneskolan och Vallsjöskolan i Sävsjö kommun pågår under våren ett nytt projekt kring skolbibliotek tillsammans med Mediacenter och SLI.

 

Det handlar dels om att hjälpa skolorna att säkerställa lagkraven kring skolbibliotek, men även att höja kvaliteten och stimulera läslust.

 

Bakgrunden till projektet är att många, framförallt mindre, skolor upplever det svårt att uppfylla kraven på att skolbiblioteken ska innehålla informationsteknik och ha tillgång till digitalt material. Själva skolbibliotekarierollen innehåller ofta mycket administrativt arbete med plockande av böcker, istället för pedagogiskt arbete för att stimulera läslusten.

 

Projektet innefattar två delar, dels ett framtagande av en bibliotekskiosk, där eleverna själva kan stämpla in och ut sina böcker och även få en anvisning om var boken ska ställas tillbaka. Detta är dels för att avlasta skolbibliotekarien men även för att göra eleverna mer delaktiga i sina skolbibliotek, till exempel hur miljön ska vara utformad och hur böcker kan kategoriseras.

 

Med projektet får skolorna också en möjlighet att utveckla en portal där digitala resurser kan göras tillgängliga för skolbiblioteken, lärarna och eleverna.

Portalen kommer snart att finnas tillgänglig för alla kommuner i Jönköpings län. Om din skola är intresserad av bibliotekskiosklösningen, ta gärna kontakt med oss på Mediacenter.